Frilandsgris – utegris

Litt om griseavl

Grisene vi tar imot her i mai/juni kommer fra Grønnerud gård på Øiseth i Kongsvinger. Grønnerud gård har god omtale og stort fokus på dyrevelferd.

Griserasen heter Noroc og kom i 2014. Det er en griserase utviklet av Norsvin og er en blanding av griserasene norsk landsvin, norsk Yorkshire og Duroc (50/25/25). Den viser stor livskraft ved at hver purke har friskere og sterkere grisunger. Noroc har også bedre kjøttkvalitet enn forgjengeren, blant annet på grunn av større andel såkalt intramuskulær t fett og bedre evne til å binde kjøttsaften i kjøttet. Dette har blitt en enda mer saftig og marmorert gris! Kjøttet som selges i butikken som Edelgris gjennom varemerke Gilde er kjøtt fra samme rase, Noroc.

Lykkelige griser på Øverby – frilandsgris -utegris

Når grisene kommer til oss er de ca. 8 uker gamle og veier ca. 30 kg. Vi fòrer dem opp til de veier ca. 120 kg. Det tar ca. 3 måneder. Grisene her hos oss er ute hele tiden, men vi har et lite hus med tak og tre vegger de kan gå inn i hvis de ønsker det. Grisene sover i huset sitt mest på natten, men søker også dit når solen blir for sterk. Når grisene ikke sover (det gjør de mye) 🙂 er de ivrige jordarbeidere og graver og roter i jorda med trynet sitt. De leker med hverandre og løper 60 meter`n. De elsker gjørmebad og en liten dukkert i drikkebalja. 🙂 Det er liten tvil om at grisen er et lekent og sosialt dyr som også elsker å bli klødd og kost med av oss mennesker. Da legger de seg rundt på ryggen og lager de koseligste gryntelyder.

Hva får grisene å spise?

Grisene har fri tilgang til  økologisk kraftfòr, gras og det de finner naturlig i jorda. Edelgrisen gir saftig og godt kjøtt fordi det er en god rase. Vi har tro for at livet her på Øverby bidrar til å heve kjøttkvaliteten ytterligere, da disse grisene har et godt liv!

Nortura klarer ikke pr i dag å levere økologiske smågriser. For at en ikke-økologisk gris kan regnes som økologisk etter regelverket må den leve økologisk i 6 måneder. Vi har grisen hos oss i ca. 3 måneder før den slaktes. Det betyr at vi ikke kan sette Debio-merket på grisekjøttet.