Frilandsgris – utegris

Litt om griseavl

Smågrisene vi tar imot her i mai/juni kommer fra Trøseid gård i Nord-Odal.

Griserasen heter Noroc og kom i 2014. Det er en griserase utviklet av Norsvin og er en blanding av griserasene norsk landsvin, norsk Yorkshire og Duroc (50/25/25). Den viser stor livskraft ved at hver purke har friskere og sterkere grisunger. Noroc har også bedre kjøttkvalitet enn forgjengeren, blant annet på grunn av større andel såkalt intramuskulært fett og bedre evne til å binde kjøttsaften i kjøttet. Dette har blitt en enda mer saftig og marmorert gris! Kjøttet som selges i butikken som Edelgris gjennom varemerke Gilde er kjøtt fra samme rase, Noroc.

Lykkelige griser på Øverby – frilandsgris -utegris

Når grisene kommer til oss er de ca. 8 uker gamle og veier ca. 30 kg. Vi fòrer dem opp til de veier ca. 120 kg. Det tar ca. 3 måneder. Grisene er ute hele tiden, men vi har et lite hus med tak og tre vegger de kan gå inn i hvis de ønsker det. Grisene sover i huset sitt mest på natten, men søker også dit når solen blir for sterk. Når grisene ikke sover (det gjør de mye) 🙂 er de ivrige jordarbeidere og graver og roter i jorda med trynet sitt. De leker med hverandre og løper 60 meter`n. De elsker gjørmebad og en liten dukkert i drikkebalja. 🙂 Det er liten tvil om at grisen er et lekent og sosialt dyr som også elsker å bli klødd og kost med av oss mennesker. Da legger de seg rundt på ryggen og lager de koseligste gryntelyder.

Hva får grisene å spise?

Grisene har fri tilgang til  økologisk kraftfòr uten soya, gras og det de finner naturlig i jorda. Edelgrisen gir saftig og godt kjøtt fordi det er en god rase. Vi har tro for at livet her på Øverby bidrar til å heve kjøttkvaliteten ytterligere, da disse grisene har et godt liv!

Nortura klarer ikke pr i dag å levere økologiske smågriser. For at en ikke-økologisk gris kan regnes som økologisk etter regelverket må den leve økologisk i 6 måneder. Vi har grisen hos oss i ca. 3 måneder før den slaktes. Det betyr at vi ikke kan sette Debio-merket på grisekjøttet.

Vi har tatt eget kurs i drift av frilandsgris og har hatt frilandsgris på gården siden 2016. Grisene er med i helsegrisprogrammet og velferdsgrisprogrammet, og får besøk/inspeksjon av veterinær i løpet av sommeren.