Frilandsgris – utegris

Litt om griseavl

Grisene vi tar imot her i mai/juni blir levert gjennom Nortura. Grisen er kalt Edelgris og er den samme grisen som blant annet selges i butikken gjennom varemerket Gilde. Dette er en griserase avlet frem av Norsvin. Norsvin er et samvirkeforetak eid av norske svineprodusenter. Det er et avlsselskap med utvikling, produksjon og salg av svinegenetikk som viktigste oppgave. Norsvins genetikk er blant de beste i verden som kombinerer interessene til produsenter, foredlingsindustri og forbruker i avlsarbeidet.

Siden starten i 1958 har Norsvin utviklet den norske grisen gjennom målrettet avlsarbeid. I 2014 kom det en helt ny gris som kalles Noroc. Det er en blanding av griserasene norsk landsvin, norsk yorkshire og duroc (50/25/25). Den viser stor livskraft ved at hver purke har friskere og sterkere grisunger. Noroc har også bedre kjøttkvalitet enn forgjengeren, blant annet på grunn av større andel såkalt intramuskulært fett og bedre evne til å binde kjøttsaften i kjøttet. Dette har blitt en enda mer saftig og marmorert gris!

Lykkelige griser på Øverby – frilandsgris -utegris

Grisene vi tar i mot er ca. 8 uker gamle og veier da ca. 30 kg. Vi fòrer dem opp til de veier ca. 110 kg. Det tar ca. 3 måneder. Grisene her hos oss er ute hele tiden, men vi har et lite hus med tak og tre vegger de kan gå inn i hvis de ønsker det. Grisene sover i huset sitt mest på natten, men søker også dit når solen blir for sterk. Når grisene ikke sover (det gjør de mye) 🙂 er de ivrige jordarbeidere og graver og roter i jorda med trynet sitt. De leker med hverandre og løper 60 meter`n. De elsker gjørmebad og en liten dukkert i drikkebalja. 🙂 Det er liten tvil om at grisen er et lekent og sosialt dyr som også elsker å bli klødd og kost med av oss mennesker. Da legger de seg rundt på ryggen og lager de koseligste gryntelyder.

Hva får grisene å spise?

Grisene har fri tilgang til  økologisk kraftfòr, gras og det de finner naturlig i jorda. Edelgrisen gir saftig og godt kjøtt fordi det er en god rase. Vi har tro for at livet her på Øverby bidrar til å heve kjøttkvaliteten ytterligere, da disse grisene har et godt liv!

Nortura klarer ikke pr i dag å levere økologiske smågriser. For at en ikke-økologisk gris kan regnes som økologisk etter regelverket må den leve økologisk i 6 måneder. Vi har grisen hos oss i ca. 3 måneder før den slaktes. Det betyr at vi ikke kan sette Debio-merket på grisekjøttet.