Bygging av tømmerhus

Våningshuset på gården var for lite til storfamiliebesøk og de aktivitetene vi forøvrig planlegger. Vi hadde derfor planer om å bygge et ordinært reisverkshus som vi kunne kople på det opprinnelige våningshuset. Sommeren 2014 kom vi over et gammelt tømmerhus på finn som var til salgs «på rot». Vi dro og så på det og falt helt for dette tømmerhuset. Huset var fra 1850, ca. 7 x 10 meter i to fulle etasjer pluss loft. Det var kledd utvendig og innvendig med panel. To dugnadshelger med hjelp av familie og venner så var tømmerkassa klar for å bli tatt ned. Vi engasjerte laftesnekker Knut Ola Bjørklund i Dokka som merket og plukket ned tømmeret for oss. Tømmeret ble så transportert ned til Øverby gård hvor vi satt det opp igjen sommeren 2015. Da fikk vi dyktig hjelp av lokal laftesnekker Kjell Karlsen og hans kollega Kim Schulstad.

Vi fikk med oss noen vinduer som var intakte, vegg og takpanel, flott gammelt tregulv i 1 og 2 et., alle innvendige dører samt trapp fra første til andre etasje.  Rent økonomisk blir dette omtrent som å bygge nytt, men dette er/var utrolig mye mer moro!

Planen var å være omtrent ferdig før julen 2015, men Stig, far i huset, fikk senebetennelse i begge albuene høsten 2015. Han tålte visst ikke overgangen fra livet i Oslo til livet på landet! 🙂 Så hammeren måtte ligge helt til sommeren 2016. Julen 2016 stod tømmerhuset ferdig til bruk.

Byggefakta for interesserte: Vi isolerte utvendig med 5 cm Hunton trefiberisolasjon og 25 mm Hunton asfalt vindtett plate og deretter kledning i gran. Vi lar kledningen stå helt ubehandlet for å la den gråne naturlig. Tømmerveggene inne er synlige.