Vi inviterte storfamilie til slått på gamlemåten første gang en lørdag i juni 2015. Bruk av ljå og hesjing. Dette var skikkelig moro! Slåttegrøt (rømmegrøt) og rød saft til dem som var med. Slåttefolket ga uttrykk for at vi også måtte invitere neste sommer. Og det gjorde vi!
I juni 2016 utvidet vi slåttetreffet til å være to dager. Det kom 25 stykker hver av dagene og det var like moro i år som i fjor! Fra gammelt av var det mannfolka som håndterte ljåen, damene fikk ikke lov. Men her fikk alle selvfølgelig prøve! Det er ikke så lett å få ljåen til å gå riktig, men etter litt instruksjon i bruk av ljå fikk de fleste skikkelig dreis på det. Men vi la merke til at noen synes det etterhvert var mere moro å rake og få graset på hesjene. 🙂
Hesjing er en gammel og god konserveringsmåte for høy. Det som gjør denne metoden så god er at graset kommer opp fra bakken og tørker selv om det regner. Hvis man har kløver i enga blir kløveren også tatt godt vare på. Alternativet til hesjing er å la graset ligge til tørk på bakken. Da er man helt avhengig av 2-3 dager med sol, ikke noe regn. Graset må vendes noen ganger, oftest med bruk av en høyvender (visp) som sitter bak på traktoren. Når kløveren blir tørr faller den av når man vender graset på denne måten og blir liggende igjen på bakken når det skal kjøres inn på låven. Man mister på denne måten mye god næring fra høyet.
Etter et par timers arbeid var det godt med en pause, slåttegrøt, litt spekeskinke og rød saft! En kan jo skjønne at bonden ønsket utviklingen velkommen med mer tekniske hjelpemidler. Slått på «gamlemåten» er tungt arbeid. Men for deltakerne her var det en fin avkopling med godt fysisk arbeid og hyggelig sosialt samvær.
Spørs om ikke dette har blitt en tradisjon nå. Vi får se 🙂
Forsommeren 2017 var det stor 50-års feiring for Stig på gården. Da ble det desverre ikke tid til slåttetreff i 2017. Men i 2018 inviterer vi til slåttetreff igjen!